view of a white painted, timber panelled shower room seen through a large panelled timber door, surrounded by period architrave and cornice and combined with a rich, vibrant oak floor.

Small Spaces, Maximum Room, Part 1

Phase two of a project to convert four Grade 2 listed buildings, formerly constructed as town houses in the 1850s, into residential apartments and first mentioned here is nearing completion. Final inspections have been completed and the first five apartments are ready to be occupied by their new tenants.

view of a white painted, timber panelled shower room seen through a large panelled timber door

It is always a real pleasure at this stage to photograph the rejuvenated spaces. This particular phase, however brings with it the opportunity to reflect on how unusual details have been incorporated into the design.

view of a large, white painted panelled timber door

The photograph above shows a timber panelled door, surrounded in period architrave, originally constructed as a large vertical sliding door and situated between what would have been the family living room and the dining room in the original house. It was discovered when a large area of boarding was removed and was at first thought to be a pair of horizontal sliding doors. Further inspection showed it moved vertically and slid into a double partition in the floor above and the problem of what to do with it was raised.

We needed to insert a shower room and an entrance lobby in the space behind the door and could not justify the removal of such an interesting feature. The solution came after a not inconsiderable amount of sketching and pondering; split the door in two and use one half as an opening door leaf and the other half as a fixed ‘wall’. A natural progression of this thought was to match the panelling for the new front wall of the shower room and to conceal the shower room door in the panelling. In addition, allowing the opening leaf to fold right back onto the fixed leaf provided the ability to open up the entrance lobby into the new living/dining/kitchen room.

view of a white painted, timber panelled shower room seen through a large panelled timber door

view of a white painted, timber panelled shower room seen through a large panelled timber door, surrounded by period architrave and cornice and combined with a rich, vibrant oak floor.

Manipulating space in this fashion and incorporating potentially problematic features are key skills of a good architect. As always, I would be interested to hear what my readers think, or if you have had to overcome similar problems.

One thought on “Small Spaces, Maximum Room, Part 1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s